Hulevesihanke - Parainen
Murupolku
Hulevesihanke
Hulevesien hallinnan hyvät käytännön ratkaisut, Isoniitty II
Paraisten kaupunki laatii ja kehittää toimivia ja kestäviä keinoja hulevesien hallinnan suunnitteluun ja toteutukseen. Hulevesien hallinnan hyvät käytännöt -hankkeessa keskitymme kaupungin eri vastuualueiden väliseen yhteistyöhön, jotta löytäisimme mahdollisimman hyvin toimivan työprosessin hulevesien hallintaan liittyen. Työ kattaa kaiken suunnittelusta toteutukseen ja kunnossapitoon. Pilottihankkeena toimii Isoniityn kaupunginosan koillispuolelle suunnitteilla oleva uusi asuinalue, jonka kaavoituksessa kiinnitetään erityistä huomiota hulevesien hallintaan. Osana kaavoitusprosessia selvitämme, millaisia ohjeita ja määräyksiä hulevesiteeman kokonaisvaltainen huomioon ottaminen edellyttää.
Hankkeen tavoitteena on edistää kestävien ratkaisujen hyödyntämistä hulevesien hallinnassa sekä levittää tietoa siitä, miten itse kukin voi osallistua työhön puhtaamman Saaristomeren puolesta. Paraisten kaupungin tarkoituksena on teettää kaksikielinen rakentajan opas, jossa esitetään yksityiskohtaisesti erilaisia vaihtoehtoja, miten hallita hulevesiä luonnonmukaisesti ja miten vesiä voi hyödyntää paremmin omassa puutarhassa.
Hankeaika
1.12.2022–30.6.2024
Hankevastaavat
Kaavoituspäällikkö Heidi Saaristo-Levin, puh. 040 488 5888, heidi.saaristo-levin(at)parainen.fi
Kaavoittaja Charlotte Koivisto, puh. 040 488 5906, charlotte.koivisto(at)parainen.fi
Rahoitus
Ympäristöministeriö rahoittaa hanketta 48 760 eurolla vesiensuojelun tehostamisohjelmasta. Lisätietoja valtakunnallisesta vesiensuojelun tehostamisohjelmasta löytyy täältä: https://ym.fi/vedenvuoro
Viimeisimmät uutiset hulevesiprojektista
Piloottihankkeen kaava on hyväksytty kaupunginvaltuustossa 10.6.2024:
Asemakaava ja asemakaavan muutos Isoniityn (26) kaupunginosan koillisosaan Paraisilla, Isoniitty II
Hyväksytty kaava merkkienselityksineen
Hyväksytty kaavaselostus liitteineen
Hulevesipäivä Tampereella 25.8.2023
Kaupungin puistomestari ja kaavoittaja osallistuivat yhdessä muiden ympäri Suomen toimivien toimijoiden kanssa Suomen Vesiyhdistys ry:n hulevesijaoston järjestämään Tampereen Vuoreksen hulevesipäivään. Saimme tutustua alueen hulevesihallintaratkaisuihin sekä kuulla heidän kokemuksiaan järjestelmän toimivuudesta. Rakentaminen on aloitettu 2010 ja alueen rakentaminen sekä laajentaminen jatkuvat edelleen.
Saimme muun muassa kuulla alueen hulevesien hallintajärjestelmän suunnittelusta, hulevesien laadullisen mittauksen tuloksista ja siitä, miten alueen asukkaiden kanssa on tehty yhteistyötä ja heidät on osallistettu. Saimme myös kuulla rakennuttajan näkökulman hulevesikohteiden toteutuksesta.
Suuri kiitos Tampereen kaupungille ja Suomen Vesiyhdistys ry:lle antoisasta ja informatiivisesta päivästä. Saimme uusia näkemyksiä ja ideoita, joiden avulla jatkamme työtä Paraisten kaupungin oman hulevesiprojektin kanssa.
Työpaja 8.5.2023
Meillä Paraisilla Saaristomeri on hyvin keskeisessä roolissa arjessamme, ja siksi sen tilan suojelu on meille erityisen tärkeää. Tämä käy ilmi myös kaupungin strategiasta, jonka tavoitteena on muun muassa aktiivisen roolin ottaminen Saaristomeren suojelussa ja aktiivinen toimijuus asumisen ja arjen kestävyyttä edistävissä pilottihankkeissa ja aloitteissa.
Yksi kaupungin toteuttamista konkreettisista toimenpiteistä puhtaamman Saaristomeren hyväksi on Hulevesien hallinnan hyvät käytännön ratkaisut, Isoniitty II -hanke. Hankkeen puitteissa viranhaltijoita kaupungin eri toimialueilta osallistui 8.5. järjestettyyn työpajaan, jossa työskentelimme erilaisten teemojen parissa kehittääksemme yhdessä kestävämpien hulevesien hallintatapojen suunnittelua. Päivän teemoina olivat muun muassa:
• nykytilanne Paraisilla ja toiveet hulevesien hallinnan järjestämisestä tulevaisuudessa
• sujuvan työprosessin kehittäminen yhdessä kestävämpien hulevesien hallintaratkaisujen suunnitteluun, toteutukseen ja kunnossapitoon
• sopivien ratkaisujen pohtiminen Isoniitty II -pilottihankkeelle
• innovatiivisten ratkaisujen löytäminen hulevesien hyödyntämiseen
• hankkeesta saatavan lisäarvon tuominen esille yhdessä; mitä hyötyä siitä voi olla työllemme?
Vierailevana luennoitsijana meillä oli Turun ammattikorkeakoulun suunnittelija Heidi Vilminko, joka kertoi meille Työmaavesien laadunhallinta haltuun – opas kaupungeille ja kunnille -oppaasta, jonka ammattikorkeakoulu on laatinut kunnille ja kaupungeille työmaavesien hallinnan laadunhallintaa varten. Työpajan toinen vieraileva luennoitsija oli Valonian ympäristöasiantuntija Katariina Yli-Heikkilä, joka kertoi yleisesti ilmastonmuutoksesta ja luonnonmukaisista hulevesien hallintatavoista.
Työpaja oli onnistunut aloitus hulevesien hallinnan kestävää kehitystä edistävälle yhteistyölle, joka on hankkeen tavoitteena. Keskustelut työpajan eri teemoista olivat rakentavia ja innostavia, ja osallistujat olivat yhtä mieltä siitä, että tämä on tärkeä asia, jota haluamme kaikki edistää. Nyt on veden vuoro!
Vastaanotamme mielellämme kestäviin hulevesien hallintatapoihin liittyviä näkemyksiä ja ehdotuksia kaupungin asukkailta. Näkemykset voi lähettää osoitteeseen kaavoitus@parainen.fi otsikolla ”Hulevedet”.