Innehållspublicerare

null Den nya våtmarken i Pargas Sydänperä förbättrar både naturvärden och vattenkvalitet i området
25.04.2025

En ny våtmark, planerad av Åbo yrkeshögskola, har nyligen färdigställts i Pargas. Syftet med våtmarken är att förbättra vattenkvaliteten i Ålöviken och samtidigt skapa en rikare livsmiljö för en mängd växt- och djurarter. Som plats för våtmarken valdes en gammal åkermark som ägs av Pargas stad på Ålön vid strandkanten av Sydänperäviken, som har legat i träda i flera år.

Syftet med våtmarken är att fånga upp fasta partiklar och näringsämnen som transporteras med dikesvattnet. Diket som rinner ut i Sydänperäviken samlar upp vatten från ett 92 hektar stort avrinningsområde, som domineras av jord- och skogsbruk. Våtmarkens storlek är inte tillräcklig för att hantera allt dikesvatten vid höga flöden, så endast en del av vattnet leds genom våtmarken för rening.

Åbo yrkeshögskolas (Turun ammattikorkeakoulu) studerande genomförde sommaren 2024 en naturkartering samt preliminära mätningar som användes som grund för våtmarksplanen. På hösten 2024 utarbetades en åtgärdsplan för våtmarken och en konkurensutstättning för byggandet av våtmarken genomfördes. Grävarbetena kunde påbörjas i december och genomförandet fortskred snabbt så att grävarbetena för våtmarken slutfördes före jul. På våren 2025 installerades erosionsskyddsmattor och ängsfrön såddes vid våtmarkens kanter under ett talko organiserad av Åbo yrkeshögskola och Stiftelsen för Ålönviken för att ytterligare stärka områdets biologiska mångfald.

Våtmarken har byggts inom ramen för Ålönvikens pilotprojekt som koordineras av Åbo yrkeshögskola. Projektet är en del av Skärgårdshavsarbetet, som syftar till att förbättra tillståndet i Skärgårdshavet och dess avrinningsområde. Förutom Åbo yrkeshögskola deltar Stiftelsen för Ålönviken, Västra Finlands vattenvårdsförening och Pargas stad i projektet.

Sydänperä våtmark är ett exempel på hur naturbaserade lösningar kan främja vattenvård och biologisk mångfald. Våtmarken fungerar både som vattenrenare och som en värdefull livsmiljö för många arter.

Genom projektet vill vi uppmuntra andra aktörer till liknande åtgärder för att främja skyddet av Skärgårdshavet och dess avrinningsområde, säger Antti Kaseva, projektledare vid Åbo yrkeshögskola.

Bredvid våtmarksområdet finns en torräng, som är en värdefull kulturbiotop. Inom Åbo yrkeshögskolas redan avslutade Ruokohelmi II-projekt främjades bevarandet av kulturlandskapet genom att bygga ett stängsel för framtida hästbete.

 

En öppen tillställning för allmänheten ordnas vid våtmarken torsdagen den 8 maj kl. 17.00-18.00. Invigningstillfället för våtmarken hålls på adressen Sydmostigen, Pargas.

Alla som är intresserade av våtmarker, Ålönvikens tillstånd eller vattenvård i allmänhet är välkomna till evenemanget. Det kommer att finnas möjlighet att höra och diskutera våtmarken samt andra miljöåtgärder i området och vad var och en kan göra för att främja vattenvården och den biologiska mångfalden i Ålönviken. Evenemanget arrangeras av Åbo yrkeshögskola, Stiftelsen för Ålöviken och Pargas stad.

För mer information:

Åbo yrkeshögskola

Projektledare Antti Kaseva (FI)

Tel. 040 3550 909

antti.kaseva@turkuamk.fi

Åbo yrkeshögskola

Noora Haukijärvi (FI)

Tel. 050 5981 614

noora.haukijarvi@turkuamk.fi

Stiftelsen för Ålöviken

Kurt Lundqvist (SE, FI)

Tel. 050 4121 468

kurt@bioproton.com

Åbo yrkeshögskola

Aija Mäkinen (SE)

Tel. 050 4757 969

aija.makinen@turkuamk.fi