Työkaluja luokkahuoneeseen – värejä, sointuja ja hahmoja

Työkaluja luokkahuoneeseen – värejä, sointuja ja hahmoja

Paraisten SKAPA-hanke panostaa taideaineita opettavien opettajien täydennyskoulutukseen ja kollegiaalisen verkoston luomiseen Paraisten taidepedagogeille. Jatkokoulutus on suunnattu draamaa, musiikkia ja kuvataidetta opettaville pedagogeille.

Lauantaina 8. maaliskuuta Paraisten SKAPA-hanke järjestää yhteistyössä BRAVO!-verkoston kanssa kokonaisen päivän täynnä inspiroivia työpajoja. Ammattimaiset ohjaajat pitävät draama-, musiikki- ja kuvataideaiheisia työpajoja, joissa saat käytännön vinkkejä luokkahuonetyöskentelyyn. Musiikki- ja kuvataidetyöpajojen sisältö on suunnattu lähinnä alakoulun opettajille, mutta sisältö on sovellettavissa myös ylemmille luokille.

Varaamme tietysti aikaa myös verkostoitumiseen ja kokemusten vaihtamiseen hyvän lounaan äärellä. Kaikki Paraisten opettajat (sekä suomen- että ruotsinkieliset luokanopettajat ja taideaineiden aineenopettajat) sekä Kemiönsaaren opettajat ja Turussa ruotsiksi opettavat opettajat ovat tervetulleita osallistumaan. Päivän ohjelma järjestetään sekä suomeksi että ruotsiksi. Jatkokoulutuspäivä on osallistujille maksuton.

Aika: 8.3.2025
Paikka: Oppimiskeskus Brava, Koulukatu 16 Paraisilla
Kellonaika: 9.00–15.15

Ilmoittaudu lomakkeen kautta viimeistään 14.2.2025. Mahdollisiin kysymyksiin vastaa hankevastaava Jannicke Ingelin osoitteessa: jannicke.ingelin@parainen.fi

Linkki ilmoittautumiseen (on myös mahdollista osallistua vain draamatyöpajaan sekä lounaaseen & verkostoitumistilaisuuteen)

Ohjelma:

9.00–9.30 Aloitus
9.30–11.30 Draama: Saavutettavuus opetuksessa draaman avulla – lähtökohtana osallistujat
11.30–12.45 Lounas ja verkostoitumistreffit
12.45–13.45 Musiikki 1: Keskittymis- ja motoriikkaharjoituksia musiikin avulla / Kuvataide 1: Vedostetaan
13.45-14:00 Kahvi
14:00–15:00 Musiikki 2: Maailman ympäri / Kuvataide 2: Asetetaan näytteille
15:00–15.15 Lopetus

Kouluttajat:

KUVATAIDE

VEDOSTETAAN
Kuvataidetyöpajassa työskentelemme ensin taidegrafiikan parissa, joka on toteutettavissa kaikenikäisten oppilaiden kanssa kaikenlaisissa oppimisympäristöissä.

ASETETAAN NÄYTTEILLE
Tämän jälkeen keskustelemme erilaisista tavoista luoda oppilastöistä taidenäyttelyitä kouluympäristössä ja kokeilemme niitä; esimerkiksi näyttelyn etuala, keskiala ja taka-ala, sommitelma ja valo-olosuhteet. Tarvitset mukaasi ladatun älypuhelimen tai tabletin, jossa on kameratoiminto.

Hannah Kaihovirta
Dosentti Hannah Kaihovirta on taide- ja taitoaineiden didaktiikan vanhempi yliopistonlehtori Helsingin yliopiston kasvatustieteellisessä tiedekunnassa ja ruotsinkielisessä opettajankoulutuksessa.

Hänen erikoisalaansa ovat taide- ja taitoaineiden aineosaaminen ja monialainen didaktinen suunnittelu opettajankoulutuksessa ja koulussa. Moninaisuus, monikielisyys, sosiaalinen yhdenvertaisuus ja erityispedagogiikka taidekasvatuksellisena tietoisuutena varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa ovat keskeisiä tutkimus- ja kehittämisalueita.

Hannah Kaihovirta johtaa kasvatustieteiden taidetietoista tutkimusta ja ammatillisen kehittymisen ja koulutuksen ohjaajuuden tutkimusta. Hän kehittää taide- ja taitoaineiden etä-, hybridi- ja monimuotoista opetusta korkeakoulutuksessa ja koulussa.

MUSIIKKI

KESKITTYMIS- JA MOTORIIKKAHARJOITUKSIA MUSIIKIN AVULLA
Käsien aktivoiminen on aivojen aktivoimista! Pallottelemme rytmien kanssa ja säestämme kaikilla luokkahuoneen esineillä (paitsi soittimilla). Saatte keskittymisharjoituspaketin, josta on hyötyä taukojumppana / get together -hetkinä, vaikka ei opettaisikaan musiikkia.

MAAILMAN YMPÄRI
Toisessa osassa laulamme lyhyitä, helppoja lauluja eri puolilta maailmaa ja säestämme kehorytmiikalla sekä musiikilla ja liikkeellä. Ohjelmaan kuuluu materiaalipaketti, jonka voi ottaa käyttöön opetuksessa heti! 

Marina Lindholm
Musiikin maisteri Marina Lindholm on BRAVO!-kouluverkoston koordinaattori. Hän on opettanut musiikkia kaikilla asteilla Kauniaisissa kolmen vuosikymmenen ajan. Lisäksi hän on musiikkipedagogiikan lehtori Sibelius-Akatemiassa, jossa hän opettaa tulevia musiikkipedagogeja molemmilla kotimaisilla kielillä. Marina on yksi alakoulun Da capo -oppikirjasarjan ja lukion Coda-oppikirjasarjan tekijöistä.

Marina on saanut musiikkipedagogisesta työstään muun muassa Svenska kulturfondenin koulutuspalkinnon, ja sekä Sibelius-Akatemian opiskelijakunta että Koulujen Musiikinopettajat ry -aineenopettajayhdistys ovat valinneet hänet Vuoden opettajaksi.

DRAAMA

SAAVUTETTAVUUS OPETUKSESSA DRAAMAN AVULLA – lähtökohtana osallistujat
Tutustumme draamaan opetusmetodina käytännön harjoitusten ja pienimuotoisen luomisprosessin kautta. Pohdimme yhdessä, mitä draama ja harjoitukset voivat antaa meille, miten harjoituksia voidaan muokata ryhmän tarpeiden mukaan ja mitä mahdollisia haasteita harjoituksiin liittyy. Painopiste on kauttaaltaan siinä, että työn lähtökohtina ovat läsnäolijat ja se, miten jokaiselle voidaan antaa mahdollisuus tuntea osallisuutta.

Charlotte Karlsson
Lotte työskentelee lasten, nuorten, aikuisten ja ikääntyneiden teatteriopettajana ja draamaohjaajana muun muassa DuvTeaternilla Helsingissä, Åbolands teaterskolassa, DUV i Västra Åbolandissa ja FDUV:ssä. Lisäksi hän sijaistaa ajoittain opettajana ja ohjaajana perusopetuksessa.

Lotte suhtautuu intohimoisesti saavutettavaan ja normiluovaan teatteriin ja maailmaan.