Brava! Bravissima! – Tällainen on Paraisten uniikki oppimiskeskus Brava - Parainen
Sisältöjulkaisija
Brava on Paraisten uusi kaksikielinen oppimiskeskus, jonka ovet avautuivat elokuussa 740 oppilaalle.
Elokuussa oppilaille avautunut Oppimiskeskus Brava tarjoaa nykyaikaisia, oppimista tukevia tiloja. Suuri osa tiloista on yhteiskäytössä. Bravaan kuuluvat tällä hetkellä Paraistenseudun koulu, Paraisten lukio, Sarlinska skolan sekä Pargas svenska gymnasium.
Ajatus uudesta oppimiskeskuksesta syntyi Paraisilla vuonna 2019, kun Koulukadun rakennuksissa ilmeni sisäilmaongelmia. Vuonna 2021 alkoivat rakennustyöt ja kaksi vuotta myöhemmin yhteensä 740 oppilasta pääsi astumaan uuden Bravan ovista sisään.
Sarlinska Skolanin ysiluokkalaiset Melinda Bergman, Soraya Kraufvelin, Adrian Liljeström, Elliot Heinonen, Leo Waldén ja seiskaluokkalainen Vilma Rantapaju olivat yhtä mieltä siitä, että Brava on parempi kuin vanha koulu.
”Oli kiva aloittaa uusi lukuvuosi uudessa rakennuksessa. Aluksi oli tosin vähän vaikeuksia löytää paikkoja”, Heinonen naurahtaa.
”On hienoa, että uuteen koulurakennukseen on satsattu. Pidän erityisesti musiikkiluokasta, jossa on paljon uutta, on studio ja näyttämö, missä voi esittää musiikkia ”, Waldén jatkaa.
Kiitosta oppilailta saa myös moderni ja seesteinen ilmapiiri.
”Täällä on tavallaan rauhallisempaa kuin vanhassa koulussa, tämä ei ole niin täynnä tavaraa. Itselleni on vähemmän stressaavaa, kun ympäristö on yksinkertaisempi ja tavallaan tyhjempi”, Kraufvelin arvelee.
”Bravassa kaikki on parempaa kuin vanhassa. Parempi sisäilma, freesimpi kotitalousluokka ja parempi sisustus”, Liljeström summaa.
Satsaus, mikä oli tehtävä
Brava on Paraisten kaupungin suurin yksittäinen satsaus yli 20 miljoonan euron budjetillaan.
”Kaupungin päättäjät olivat kaikki yhtä mieltä siitä, että tämä satsaus on tehtävä. Olemme todella kiitollisia siitä”, Ulrika Lundberg korostaa.
”Muualla ei ole mitään vastaavaa. Täällä toimitaan yli kielirajojen, kahdella yläasteesta lukioon ja lisäksi täällä toimivat ammattikoulu ja kansalaisopisto. Tällaista yhdistelmää ei ole missään ollut. Tämä tarjoaa hienoja, jännittäviä mahdollisuuksia, joissa vain mielikuvitus on rajana, Lundberg jatkaa.
Bravan tilat ovat suurelta osin yhteiskäytössä, mutta oppilailla on omia niin sanottuja kotipesäalueita. Bravan tavoitteena on tukea eri käyttäjäryhmien yhteistyötä ja yhteisöllisyyttä ja mahdollistaa elävä kaksikielisyys. Konkreettinen esimerkki yhteistyöstä suomenkielisen ja ruotsinkielisen lukion välillä on samassa tilassa järjestettävät ylioppilaskirjoitukset.
”Nämä tilat rakentavat siltoja ihmisten välille. Bravassa on yhteinen kanslia ja opinto-ohjaajien ohjaamo. Olemme täällä naapureita ja on luontevaa mennä juttelemaan kollegoiden kanssa, kun esimerkiksi taideaineiden tai luonnontieteiden luokat ovat vierekkäin”, Paraisten lukion rehtori Ari Rintanen huomauttaa.
”On uskomattoman hieno etu, että rehtorilla on kollega lähellä. Rehtorin työ on usein aika yksinäistä. Nyt meillä on paljon osaamista ja tietoa yhden katon alla. Meillä on myös yhteinen koulunuorisotyöntekijä Jessica Sjöholm, joka tekee töitä kaikille kouluille”, Sarlinska Skolanin Christa Andersson jatkaa.
Mitä on bravalaisuus?
Bravassa nähtiin myös oppimiskeskuksen uusi logo, jonka suunnittelusta vastasi pitkään Paraisten kaupungin kanssa yhteistyötä tehnyt viestintätoimisto Å Communications.
”Teimme suunnittelutyön tiiviissä yhteistyössä kaupungin viestinnän sekä kasvatus- ja koulutus -toimialan kanssa. Alkuun kartoitimme asiakkaan toiveet ja lopulta niiden pohjalta sain vapaat kädet logon suunnitteluun”, graafikko Jake Papinaho kertoo.
Bravan brändityön haasteena oli, ettei Brava ole yksittäinen, vaan monen eri toimijan yhtymä, jonka ympärille pitäisi rakentaa yhtenäinen identiteetti. Suunnittelutyössä haluttiin korostaa ”bravalaisuutta” – sitä, ettei Brava ole pelkkä rakennus, vaan paljon enemmän.
Vaikka Bravan uudet oppilaat ovat olleet koulutiloihin tyytyväisiä, jotain he ovat jääneet vielä kaipaamaan.
”Täällä ei ole sohva-aluetta. Lisäksi luokkatilojen ulkopuolelle olisi hyvä saada penkkejä. Nyt joudumme istumaan lattialla”, Sarlinska Skolanin oppilaat Bergman, Kraufvelin, Liljeström, Heinonen, Waldén ja Rantapaju summaavat.
Koko oppimiskeskus vehreine ulkoalueineen valmistuu vuoden 2024 aikana. Oppimiskeskuksen yhteyteen rakennetaan myös liikuntahalli.
Oppimiskeskus Brava sijaitsee osoitteessa Koulukatu 16.
Paraisten kaupungin opetuspäälliköt Katriina Sulonen sekä Ulrika Lundberg lähtivät suunnittelutyössä rehtorien sekä palvelumuotoilijan kanssa liikkeelle miettimällä uuden oppimiskeskuksen visiota vuonna 2020.
Visio kiteytettiin neljään, pedagogiikkaa ja oppimisympäristöä yhdistävään kohtaan;
1) inspiroiva oppimisympäristö ja luovuuskeskus, joka on kaupungin vetovoimatekijä,
2) tarjoaa joustavat tilat eri käyttäjä- ja sidosryhmille, yhteistyötä ja yhteisöllisyyttä tukien,
3) toimivat, laadukkaat, esteettiset ja kestävät tilaratkaisut pitkällä aikavälillä sekä
4) hyvinvoivat käyttäjät, eloisa kaksikielisyys.
”Tulevaisuus näyttää miten visio toteutuu, mutta minusta tuntuu, että olimme aika viisaita silloin vuonna 2020”, Sulonen hymyilee.