Sisältöjulkaisija

null Pientalojen biojätteen keräysvelvoite astuu voimaan viimeisilläkin alueilla
14.05.2024

Tiedote. Julkaistu: 13.05.2024, 08:30
Lounais-Suomen Jätehuolto

Pientalojen biojätteen keräys laajenee tänään 13. toukokuuta koskemaan kaikkia kiinteistöjä viimeisilläkin velvoitteen piiriin kuuluvilla uusilla keräysalueilla Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) toimialueella.

Viimeiseen velvoitealueeseen kuuluu yhteensä noin 4 200 vakituista tai vapaa-ajan kiinteistöä Liedossa, Marttilassa, Turussa, Kaarinassa, Aurassa ja Pöytyällä.

– Biojäte on tämän jälkeen lajiteltava erikseen muusta jätteestä jokaisessa asuinkiinteistöissä, joka sijaitsee laskennallisella yli 10 000 asukkaan taajama-alueella. Velvoitteen piiriin kuuluvia pienkiinteistöjä ja taloyhtiöitä on tiedotettu asiasta, kertoo LSJH:n palvelupäällikkö Sanna Rajala.

Kompostointi on suosituin tapa

Velvoitteen voi hoitaa joko kompostoimalla biojätteet kompostorissa tai keräämällä ne tyhjennettävään jäteastiaan, jonka tyhjennyksistä vastaa LSJH. Kumpikin tapa on mahdollista toteuttaa kimpassa naapurien kanssa.

Yli 10 000 asukkaan taajama-alueelle kuuluu LSJH:n toimialueella kaikkiaan noin 38 000 alle viiden huoneiston kiinteistöä.

– Näistä reilu 21 000 kiinteistöä on ilmoittanut kompostoivansa biojätteet, joten se on selkeästi suosituin tapa käsitellä biojätteet. Oma biojäteastia löytyy noin 3 000 kiinteistöltä. Biokimppoja on perustettu noin 1 400 kappaletta ja niissä on osakkaina reilu 3 100 kiinteistöä, Rajala luettelee.

LSJH:n tarjoamista tyhjennettävistä biojäteastioista suosituin on ollut tuulettuva biojäteastia, jota on mahdollista tyhjennyttää neljän viikon välein.

– Astia on ollut todella suosittu, ja toimituksissa on siksi hieman viivästystä. Osan kohdalla toimitus voi venyä kesäkuun puolelle. Viivästys ei vaadi toimenpiteitä kiinteistön asukkaalta. Täytyy vain hetken aikaa malttaa, ennen kuin pääsee lajittelemaan, Rajala avaa.

Noin 10 000 kiinteistöltä puuttuu vielä päätös

Tieto siitä, miten biojätteensä lajittelee, puuttuu vielä noin 10 000 kiinteistöltä.

– Näillä kiinteistöillä pitäisi vielä päättää, kerätäkö vai kompostoida, ilmoittaa siitä meille ja alkaa sitten hommiin. Tässä kaikessa pointtina kuitenkin on se, että biojätteen arvokkaat ravinteet saadaan talteen ja kierrätysaste nousuun, Rajala muistuttaa.

Viimeisimmän koostumustutkimuksen mukaan LSJH:n alueen sekajätepusseista jopa kolmasosa on biojätettä.

– Sekajätepussin mukana Salon ekovoimalaitokseen päätyvien biojätteiden ravinteet hukataan polttamalla. Biojätteestä saa kompostoimalla ravinteikasta multaa ja lannoitetta omaan pihaan. Biojäteastiaan LSJH:n alueella kerätty biojäte taas päätyy Uudenkaupungin käsittelylaitokselle, jossa siitä tehdään biokaasua ja lannoitteita, Rajala kertoo.

Mikäli LSJH ei saa kiinteistöltä ilmoitusta siitä, miten biojätteen erilliskeräysvelvoite kiinteistöllä täytetään, saa kiinteistö muistutuskirjeen keräyksen järjestämisestä.

– Ensimmäiset muistutuskirjeet lähetetään alkukesästä, Rajala sanoo.

Biojätteen erilliskeräysvelvoite on valtakunnallinen velvoite, joka perustuu jätelakiin. Velvoitteen noudattamista valvoo kunnan ympäristöviranomainen. Sen, kuuluuko oma kiinteistö keräysvelvoitteen piiriin, voi tarkistaa helposti Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan jätehuoltokartasta.

Lue lisää: www.lsjh.fi/tietoa-biojatteen-kerayksesta

Lisätiedot:
Sanna Rajala, LSJH
palvelupäällikkö
puh. 02 727 6820
sanna.rajala@lsjh.fi