Innehållspublicerare

null Centraliserade slamtransporter inleds i Reso, Rusko, Masku, Virmo, Nousis och Pargas
02.06.2022

Sydvästra Finlands Avfallsservice (LSJH) har under våren slutfört konkurrensutsättningen av fastigheternas slamtömningar i Reso, Rusko, Masku, Virmo, Nousis och stam-Pargas. Invånarna kommer att få mera information i slutet av sommaren och tömningarna i kommunerna inleds under hösten.

På Sydvästra Finlands Avfallsservices (LSJH) verksamhetsområde övergår transporterna av slam från slamavskiljare och slutna tankar till kommunernas ansvar stegvis fram till år 2026. Näst i tur att övergå till centraliserade transporter är Reso, Rusko, Masku, Virmo, Nousis och stam-Pargas. I dessa kommuner har LSJH utgående från en tidigare kartläggning av fastigheter utanför avloppsnätverket förberett entreprenadområdena under hösten och vintern och konkurrensutsatt transportföretagen.

– I och med konkurrensutsättningen har invånarna en logistiskt sett effektiv slamtransport som belastar miljön mindre eftersom endast en entreprenör opererar på varje entreprenadområde under tiden kontraktet är i kraft. Entreprenadområdena har kunnat planeras effektivt genom att beakta hela området, då kommunernas eller transportsystemens gränser inte har hindrat förberedelsen av förnuftiga helheter, berättar LSJH:s invånarservicechef Cati Huhta.

– Med centraliserade transporter kan vi tillsammans försäkra oss om att alla fastigheters slam kommer till en lagenlig mottagningsplats och behandling och inte belastar vattendragen. Välskötta och regelbundet utförda tömningar minskar även risken för att sjukdomsalstrande mikrober hamnar i den egna eller i grannens dricksvattenbrunn.

Fasta bostäder och fritidsbostäder med vattentoalett bör enligt avfallshanteringsföreskrifterna tömma slamavskiljaren eller minireningsverket minst en gång om året. Om det till fritidsbostadens avloppsvattenhanteringssystem leds endast tvättvatten och endast torrtoalett används räcker en tömning vartannat år. Slutna tankar töms enligt en med invånaren överenskommen rytm eller vid behov på beställning av invånaren.

Genom LSJH:s regelbundna konkurrensutsättning försäkras att priserna hålls rimliga, transparenta prissättnings- och betalningsgrunder samt en kundtjänst via vilken man får all avfallsrådgivning. Vid förberedelsen av entreprenadområden beaktas alltid att det är möjligt även för mindre företag att delta.

L&T börjar i september

I Reso, Rusko, Masku, Virmo, Nousis och stam-Pargas sköts slamtransporterna efter konkurrensutsättningen av Lassila & Tikanoja. Transporterna övergår till företaget från och med 5.9.2022, i stam-Pargas från och med 31.10.2022.

– På basis av marknadsdialogen som hölls före konkurrensutsättningen finslipade vi entreprenadområdena så att ett enskilt område kan skötas med en bil. Alla företag som lämnade anbud uppfyllde även miljökriterierna för fordonet. Efter att kriterierna uppfyllts var priset den avgörande faktorn, säger Cati Huhta.

Lassila & Tikanoja har redan förberett sig för den kommande entreprenaden. För att kunna sköta uppgiften är det en fördel om områdena som företaget kommer att ansvara för är bekanta sedan tidigare.

– Vi har chaufförer som är bosatta på entreprenadområdena. Lokalkännedomen försnabbar och underlättar anammandet av de nya rutterna. Därtill har våra chaufförer sedan tidigare erfarenhet av slamtömningar, säger Jani Holkeri, körplanerare vid L&T.

Det insamlade slammet transporteras från kommunerna väster om Åbo till Gasums biogasanläggning i Åbo och från stam-Pargas till Norrby reningsverk.

Spridning av slam på åkrar fortfarande möjligt

Övergången till centraliserade slamtransporter hindrar inte utnyttjande av slam inom jordbruket. Slam som uppkommer i det egna boendet och i högst tio närliggande fastigheter får fortfarande efter hygienisering spridas i gödslingssyfte på åkrar.

– Utnyttjande av slam ska dock anmälas till Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd. I anmälan bör framkomma slammets ursprung, sättet det behandlas på och området det sprids på, påminner Cati Huhta.

LSJH kontaktar alla hushåll väster om Åbo som berörs av förändringen per brev i månadsskiftet juli-augusti, och hushållen i stam-Pargas i september. I brevet får invånare som äger en slamavskiljare eller ett minireningsverk förslag på tömningsvecka och närmare information om tjänsten och prissättningen. I kommunerna ordnas även infotillfällen för invånarna i slutet av sommaren.